Kategorije
Događaji Promocije

Promocija stručnog i naučnog časopisa „Pedagoška stvarnost“

U četvrtak, 25. 1. 2024. u prostorijama Digitalnog omladinskog centra u Novom Sadu od 17.00-18.30 časova održana je redovna godišnja promocija stručnog i naučnog časopisa „Pedagoška stvarnost“. 

Članovi Društva, pretplatnici časopisa, kao i svi pratioci i saradnici su imali priliku da prisustvuju i prate promociji stručnog i naučnog časopisa uživo i onlajn. Na promociju su bili dobrodošli svi koji su imali želju da podele svoja iskustva, zapažanja i pruže podršku daljem radu i stvaralaštvu ovog stručnog i naučnog časopisa. 

Pedagoška stvarnost je časopis školskih i kulturno-prosvetnih pitanja sa tradicijom postojanja preko 60 godina. Ono za cilj
ima da okupi akademike, istraživače i praktičare koji se bave razmatranjem, analizom i produkcijom relevantnih znanja oblastima pedagoških i srodnih nauka. Na osnovu procene Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj Republike Srbije od 2002. godine, časopis Pedagoška stvarnost  ima karakter publikacije od posebnog interesa za nauku. Od prvog broja 2017. godine časopis izlazi u suizdavaštvu sa Odsekom za pedagogiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. 

Na samom početku promocije uvodne reči dobrodošlice uputile su predsednica Pedagoškog društva Vojvodine, Sanja Rista Popić i glavna urednica časopisa doc. dr Bojana Perić Prkosovački. Glavna urednica časopisa, doc. dr Bojana Perić Prkosovački predstavila nam je kratak istorijat ovog stručnog i naučnog časopisa, prikazala je razvojni put časopisa, njegov sadržaj i dinamiku njegovog objavljivanja. Reči podrške i pozdrava upućene su i od njegovog suizdavača – Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na čelu sa profesoricom i Šeficom Odseka prof. dr Slađanom Zuković. 

Tokom trajanja promocije imali smo priliku da čujemo predstavljanje 3 stručna rada.

To su: „Digitalna pismenost„, gde je uvodnu reč o tematskom broju stručnog i naučnog časopisa „Pedagoška stvarnost“ dala doc. dr Snežana Jokić, zatim smo čuli izlaganje autorke Danijele Milošević u predstavljanju stručnog rada „Elektronsko nasilje na društvenim mrežama iz perspektive učenika srednjih škola„, a autorka Ljubica Janjetović predstavila je svoj stručni rad na engleskom jeziku „The significance of some general social skills and teaching methods in digital communication in the higher education teaching process“.

Predstavljanje prijatelja stručnog i naučnog časopisa, pozdrave i podršku uputila je koleginica i glavna urednica stručnog i naučnog časopisa „Krugovi detinjstva“ prof. dr Svetlana Radović, zatim koleginica prof. dr Jelena Petrović iz Niša, predstavnica godišnjaka Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Na kraju kao završnu reč Zbornik Odseka za pedagogiju predstavila je dr Senka Slijepčević.


Na završetku godišnje promocije stručnog i naučnog časopisa redakcija časopisa “Pedagoška stvarnost” i Pedagoško društvo Vojvodine je uručilo zahvalnice.

Glavna urednica časopisa, doc. dr Bojana Perić Prkosovački uručila je deo zahvalnica prisutnim predstavnicima institucija, ustanova kao i saradnicima koji podstiču i podržavaju rad i razvoj ovog časopisa. 

To su:

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice;
Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu;
Digitalni omladinski centar Gradske biblioteke u Novom Sadu;
Gradska biblioteka u Novom Sadu;
Štamparija „Krimel“ ;
KC „Svilara“.

Veliku zahvalnost tim Pedagoškog društva Vojvodine iskazuje kolegama i prijateljima ovog stručnog i naučnog časopisa, koji su doprineli realizaciji ove promocije:

– Prof. dr Svetlani Radović, glavnoj urednici časopisa „Krugovi detinjstva“, Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača, Novi Sad.

– Prof. dr Jeleni Petrović, glavnoj urednici časopisa Godišnjak za pedagogiju, Filozofski fakultet Univerzitet u Nišu.

– Doc. dr Jadranki Runčevoj, glavnoj urednici časopisa „Vaspitanje“, Štip Makedonija.

– Prof. dr Slađani Zuković, Zbornik Odseka za pedagogiju, Filozofski fakultet Univerzitet u Novom Sadu.


Kompletnu agendu ove godišnje promocije zajedno sa svim učesnicima možete pogledati na našem sajtu: https://www.pedagoskodrustvovojvodine…

Snimak ovog događaja možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Više o najnovijem tematskom broju i objavljenim stručnim radovima možete pročitati na sajtu stručnog i naučnog časopisa „Pedagoška stvarnost“: https://pedagoskastvarnost.ff.uns.ac….

Ostavite odgovor