Kategorije
Događaji

Izveštaj sa studijske stručne posete “Sa promenama u prostoru menja se i kultura vrtića“ 

U četvrtak 18.5.2023. od 16 do 18 časova, realizovana je studijska stručna poseta u organizaciji Pedagoškog društva Vojvodine u saradnji sa PU „Labud Pejović“ iz Bečeja. Tokom događaja aktivnosti predviđene posetom su vodile: Tatjana Mitić, direktorka Pu „Labud Pejović“, Silvija Subakov, stručni saradnik- psiholog i Tadić Enike, stručni saradnik- pedagog.  Poseta je organizovana u vrtiću „Kockica“ u Bačkom Gradištu.

U studijskoj stručnoj poseti učešće je uzelo 20 učesnika iz 4 predškolske ustanove (iz Čuruga, Futoga, Novog Sada i Kovačice) , tokom posete učesnici su imali priliku da u interakciji sa domaćinima i tokom obilaska fizičkog prostora vrtića saznaju više o temama:

🔸 Atmosfera vrtića- šta nam poručuje prostor?
🔸 Promene u prostoru i promena kulture zajednice vrtića
(samorefleksija)
🔸 Redefinisanje učešća dece i uloge odraslih

Kroz analizu i diskusiju ovih značajnih tema učesnici su imali priliku da se povežu i uče od svojih kolega koji dve godine unazad uspešno implementiraju nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, te „Godine uzleta“ i prepoznati su kao primer dobre prakse u užoj i široj okolini.


Cilj posete je bio da se posetiocima omogući uvid u uređenje prostora vrtića u skladu sa Godinama uzleta, kao i razumevanje značaja promena u kulturi vrtića kroz proces zajedničkog građenja prostora.

Nakon realizacije događaja učesnici su imali priliku da evaluiraju posetu, te daju povratne informacije o njenom kvalitetu, načinu realizacije i saržaju. Učesnici ističu veoma prijatnu atmosferu koja je trajala tokom cele stručne studijske posete, ali pre svega ističu korisnost ovog vida razmene pri čemu će se na osnovu ovog iskustva lakše suočavati sa izazovima implementacuje „Godina uzleta“ i obogatiti svoj dalji rad.

Kao i naši učesnici, radujemo se prilici za posetu nekoj novoj ustanovi koja je prepoznata kao primer dobre prakse i prilici da učimo jedni od drugih.

Ukoliko Vaša ustanova predstavlja primer dobre prakse ili imate sugestiju koju ustanovu bi trebalo da posetimo u cilju razmene i učenja, slobodno nam pošaljite mejl na našu adresu: pedagoskodrustvovoj@gmail.com

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je 346632841_749286310182464_3107636939959749292_n.jpg

Fotografija: FB stranica Predškolska ustanova Labud Pejović

Ostavite odgovor