Kategorije
Tekstovi i prezentacije

Preduzetništvo u pedagogiji

Sanja Rista Popić
Predsednica Pedagoškog društva Vojvodine, diplomirani pedagog, master međunarodnih primenjenih studija u oblasti transformacije konflikta. Direktorka preduzeća za edukaciju i konsalting roditelja „Parentis“ u Novom Sadu.

Sve ubrzanije promene na tržištu rada u prvi plan stavljaju sposobnost kontinuiranog ličnog usavršavanja i adaptacije pojedinca na nove poslovne okolnosti. Preduzetničke veštine su prepoznate kao neophodne za uspeh u 21. veku a njihov razvoj kao jedna od osam ključnih kompetencija za celoživotno učenje.

Pojam „preduzetništvo“ potiče od francuskog glagola “enterprendre” što znači činiti, uraditi nešto, preduzeti,ustremiti se.

Neki od najčešćih mitova o preduzetništvu sa kojima se susrećemo su:

  • Moraš biti rođena za to. Međutim, preduzetništvo je naučena veština, a ne urođena sposobnost.
  • Preduzetnici moraju da znaju sve da rade. Tačno je da u početku moraju puno da uče, no, vremenom delegiraju poslove koji se ponavljaju.
  • Samo je važno da imaš dobru ideju. U praksi je, međutim, najvažnija sposobnost operacionalizacije ideje.
  • Mora da bude nešto novo. U realnosti, ne mora da bude ništa novo ali je potrebno da daje novu vrednost.
  • Preduzetnike motiviše samo novac. Tačno je da novac čini sastavni deo poslovanja ali nema presudni uticaj na motiv preduzetnika za pokretanje svog posla.

Uspešni preduzetnici imaju snažnu unutrašnju motivaciju, razvijen osećaj lične i društvene odgovornosti, strastveni su
po pitanju ostvarenja svojih ideja i poslovnih ciljeva.

Zašto je dobro pokrenuti svoj posao?

Zato što je to, pre svega, uzbudljiv proces. Fleksibilno radno vreme, veća sloboda odlučivanja, kreativnost i više mogućnosti za ostvarivanje zarade su samo neke od prednosti vođenja svog posla. Takođe, preduzetništvo daje puno prilika za razvoj veština upravljanja vremenom, govorništva, javnog nastupa, prodaje, marketinga i pregovaranja.

Preduzetništvo je konstantan lični razvoj.

Kada su u pitanju žene, kod nas oko 30% svih preduzetnika čine žene. Najveći broj biznisa koje pokreću žene su mikro preduzeća (do 10 zaposlenih) a pretežnu oblast delovanja čine usluge. Neke od najčešćih prepreka sa kojima se žene preduzetnice susreću su tradicionalna podela uloga, teškoća u uspostavljanju balansa između porodice i posla, nedostatak startnog kapitala, nedostatak znanja u oblasti poslovanja i slaba sistemska podrška.

Istraživanja o preduzetništvu u Srbiji pokazuju da su, pored nedostatka finansijskih sredstava i institucionalne podrške, neke od najvećih prepreka koje sprečavaju žene da se upuste u pokretanje svog posla nedostatak samopouzdanja i preduzetničkog duha, strah od neuspeha, društveno kulturološka ograničenja, nedostatak obuke i obrazovanja u oblasti poslovanja. Kako je preduzetništvo pokretač ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja, razvoj preduzetničkog duha postaje ne samo potreba formalnog, već i neformalnog sistema obrazovanja koji bi obuhvatio i populaciju žena.

Otvaranje mikro, malih i srednjih preduzeća generiše ekonomski razvoj zemlje zato što se otvaraju nova radna mesta.

Za podsticanje ženskog preduzetništva ključno je osnaživanje, rad na promeni uverenja i percepcije.

Znanja i veštine kojima raspolažu pedagozi prevazilaze mogućnosti isključivog zaposlenja unutar sistema. Pedagogija pruža neograničene mogućnosti u kojima svako od nas može izgraditi svoj put.

Uloga pedagoga – unapređivanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, u vaspitno obrazovnom sistemu ali i van njega.

Nasuprot mnogim obeshrabrujućim uverenjima, graditi svoj biznis u današnje vreme zapravo nikada nije bilo lakše zahvaljujući internetu i informacijama koje svi imamo na dohvat ruke. Posao se ne čeka, on se pravi.

Webinar na temu preduzetništva u pedagogiji održan je 28.1.2021.u cilju osnaživanja pedagoga da vrednuju svoje znanje, usavršavaju preduzetničke veštine i ohrabre se da pruže lični doprinos zajednici svojim poslovanjem.

Klikom na dugme u nastavku možete pogledati prezentaciju sa ovog događaja.

Snimak ovog webinara dostupan je po ceni kotizacije. Ukoliko želite da ga pogledate, pišite nam na pedagoskodrustvovoj@gmail.com

Ostavite odgovor